Prova spåra med din hund!

 

"Springtime is the land awakening.  The March winds are the morning yawn."  - Lewis Grizzard in Kathy Sue Loudermilk, I Love You

 


Våren är här och det finns massor man kan hitta på utomhus med sin hund. Något som aldrig upphör att förundra mig är hundens fantastiska nos. Här är några tips på vad du och sin hund kan hitta på i vår:

 

* Leta godis - är en simpel lek som de flesta hundar finner roande. Du kan göra detta både inomhus och utomhus. Antingen gömmer du godisbitar (gärna sådana som luktar mer t.ex. köttbullar, korv) i skor, bakom möbler, under vantar, kuddar osv eller utomhus. Under tiden du gömmer godiset kan du ha din hund sittande en bit bort. När du gömt klart godiset går du fram till hunden (du kan belöna den med godis för att den satt kvar duktigt, men det behövs egentligen inte eftersom att "leta godis" är belöning nog) och säger "Varsågod" eller "Leta godis". Låt hunden leta tills den tröttnar eller hittat allt, hjälp inte hunden om den inte hittar godiset eller inte verkar fatta. Vänta istället och gör om övningen en annan gång, kanske gömde du godiset på för svåra ställen första gången? 

* Rutan - är en övning som gjorde mig super stolt över Vanessa när vi provade den första gången. Du behöver fyra koner eller andra föremål som kan märka ut rutans kanter. Gör en ruta på ca 5 × 5 meter. Ta ett blodigt märgben (eller oblodigt), en ox strupe eller något annat extra gott av hyfsad storlek. Gå runt i rutan huller om buller samtidigt som du ibland tappar den goda saken. Gå inte utanför rutan. När du har gått lite över allt i rutan och tappat det goda flera gånger så släpper du den någonstans i rutan och går tillbaka till din hund. Ha en spårlina eller ett långt flexikoppel på hunden, huvudsaken är att du inte ska dra i kopplet samt hålla dig på bra avstånd så att du inte stör. Det är roligt att se hur hunden med hjälp av nosen kan "se" de osynliga väggarna till rutan samt hur den följer ditt virrande spår till målet. 

* Godisspår - Du behöver godis, helst köttbullar eller korv eftersom det luktar mer. Det är också bra med en spårlina eller ett långt koppel samt en sele. Ta något, ett koppel, en gren, en blomma vad du än vill som ska märka ut starten på spåret samt något som kan märka ut slutet. Det viktiga är att du inte tappar bort dina riktpunkter. Trampa lite extra där spåret ska börja och lägg sedan en godis. Lägg sedan godis med ca 1 meters mellanrum ca 100 meter (här väljer du själv). När du markerat slutet fortsätter du gå rakt fram en bra bit innan du går en bra omväg tillbaka till din hund. Visa hunden början av spåret och säg "leta godis", "leta"  eller vad du än vill. Det enda som är viktigt att tänka på är om du planerar att tävla eller träna spår och sök med din hund i framtiden. Undvik då att använda ord så om sök eftersom du behöver dem i framtiden. Nu ska hunden följa spåret. Vissa hundar så som Wilmer vill helst bara bränna på allt vad dem kan, strunt samma att dem missar hälften av godiset. Då får man ta det lugnt med att släppa på spårlinan. Om/när hunden villar sig bort från spåret så ska du bara stå kvar tills hunden hittar tillbaka. Vissa hundar fattar direkt vad det är frågan om och börjar lugnt och noggrant att följa spåret, grattis till deras mattar och hussar. Vi andra får ha tålamod och öva. Detta är en övning som tar mycket på hunden och några långa spår kan vara mer tröttsamt än en timmes promenad.

* Utfodring -  Egentligen ingen övning. Instruktören på Vardagslydnaden tipsade om att kasta ut hundens mat i trädgården så att den får nosa rätt på den. 

 

Ha så roligt med er hund i vårvädret!

12 maj 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)