Agility

 

“It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult.” 
― Lucius Annaeus Seneca

 

Wilmer och jag har börjat träna agillity så smått. Till att börja med har vi tränat på hopp och tunnel. Hinder vi stött på både under lydnaden och valpkursen utan problem. Men ibland är rädslan inte logisk. Tunneln hade blivit ett monster!

Varför skulle Wilmer igenom den mörka, hemska tunneln när man kunde hoppa över den med eller springa ovan på den? Och matte hade inte ens godis, bara en halv rolig leksak... Men med mycket övertygande springer Wilmer nu oftast igenom tunneln och inte bara runt om den.

Så hur gör man när man ska börja träna hopp och tunnel? Jag kan bara säga hur jag gör och hur jag har lärt mig. För det första är det viktigt med en fungerande vardagslydnad. Hunden måste kunna gå lös, stanna kvar osv. Där efter är det bra att ha någon annan människa med sig när man ska börja träna agility. Inte bara för att det är roligt, utan även därför att det kan vara lättare med en annan persons perspektiv på vad man gör rätt och fel. Och så är ett par extra händer aldrig fel.

Några övningar:

Hopp - Material du behöver: Hunden, en liten skål, ett hopp hinder, godis. Gör så här: Ställ upp hindret i lagom höjd för din hund. Placera skålen med en godisbit i på ena sidan av hindret. (Här är det bra att ha en medhjälpare som håller i skålen i fall hunden t.ex. springer runt hindret och försöker nå fram till godiset. Då kan han/hon hålla undan skålen.) Placera dig och hunden på motsatta sidan av hindret. Få hunden att sitta med nosen mot din medhjälpare. Säg hopp och visa med handen över hindret. Fungerar inte det så be medhjälparen visa hunden vad det är för gott som finns i skålen så att hunden är ivrig att komma fram till skålen. Gör denna övning flera gånger tills hunden 10/10 gånger hoppar över hindret och inte springer runt eller under hindret. Öka därefter till två hopp hinder som står på rad. Tips! Det är viktigt att ha roligt. Har du en hund som tröttnar snabbt så träna korta stunder med mycket belöningar och lek i slutet. Avsluta gärna varje tränings tillfälle när det går som bäst så att både du och hunden får en positiv avslutning.

Tunnel - Material du behöver: En tunnel (gärna en kortare tunnel, och den ska inte vara böjd), en liten skål, godis, hunden. Gör så här: Medhjälparen med godiset ska vara på ena sidan av tunneln. Sätt hunden framför andra änden av tunneln. Det är väldigt olika från hund till hund till hur de reagerar på tunneln. Många stora hundar tycker tunneln är obehaglig, men allt skiljer från hund till hund. Detsamma gäller hur man tränar in hinder och vilka belönings metoder som fungerar bäst. Det finns dock en sak man aldrig ska göra när man tränar in nya saker: Att blir frustrerad och försöka tvinga hunden. Be din medhjälpare skaka burken lite lockande på andra sidan tunneln samtidigt som du visar med handen in mot tunneln. Om detta inte fungerar kan du och din medhjälpare byta plats så att det är du som lockar på din hund på andra sidan tunneln. Ibland kan det vara den sista biten som behövs för att övertyga din hund.

Jag tänker lägga upp fler agility övningar allt eftersom : )

Lycka till och ha så roligt!

16 jun 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)