Vardagslydnad och mål

 

Att lära gamla hundar att sitta är ingen konst, det kan dom redan.
Svårigheten är att få dem att resa sig ur fåtöljen när man själv vill ha den

- Okänd

 

Wilmer har nu gått första gången på vardagslydnaden. Det var roligt och inspirerade verkligen till vidare träning. Det var en ganska stor grupp med många olika raser. Där fanns en liten gul labrador tik, en svart cocker spaniel, en stor blandras (schäfer/Rottweiler tror jag), en tollare, en svart hund som skulle kunna vara en blandras med flatcoated retriever och så en hund som var 6 mån som jag inte är säker på vad det är. Det kan möjligen vara en afghan..men även en storpudel, nä jag vet faktiskt inte.  Hur som helst tror jag att det kommer bli en rolig och givande kurs. 

Så vad gjorde vi första gången på kursen? Först ville instruktören (som verkar vara både duktig och ha glimten i ögat) se hur vi gick med hunden. Wilmer gick väldigt dåligt och fjantade sig hela vägen antagligen överväldigad av alla hundar...Men han gjorde revansch senare. Efter det bekantade vi oss med planen. Gjorde lite övningar med sitt och kontakt. Sedan kom vi till en väldigt rolig och bra övning. Det var precis vad jag hade velat lära Wilmer bara några dagar innan (och misslyckats): nämligen att lära hunden sätta sig fot vid ens ben. Så här gick övningen till:

Först satte vi hunden bredvid oss. Därefter bad vi den att "stanna kvar" ( det är bra med ett dubbel komando här eftersom vi kommer att behöva komandot "stanna" när vi kommit längre med träningen). Sedan gick vi kopplets längd från hunden och sa "kom hit". Och det är nu vi skulle lära hunden att den ska parkera sig tätt intill sin ägares vänstra ben när den väl nått fram. För att göra det skulle vi ha en godbit (i mitt fall köttbulle) i vår vänstra hand och föra handen lite bakåt, och sedan svänga hunden (genom att hunden följer din hand), dra upp handen lite så att hunden tvingas sätta sig och med nosen pekande upp mot dig. Det är knepigt att förklara så jag försökte illustrera det (se nedan).

Vi gjorde en del andra övningar efter det. Sedan gick vi in och pratade teori, hur träningen var och instruktören gav bra tips. Som läxa fick vi att göra en lista över vad vi vill uppnå med träningen. Min lista hittills:

* Wilmer ska kunna ignorera andra hundar på promenader (gärna även kunna hålla kontakten med mig)

* Wilmer ska kunna gå lös och alltid komma på inkallning.

* Det hade också varit trevligt om Wilmer lärde sig att inte alla hundar vill leka...

 
16 mar 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)