Hundaktiviteter

 

“If you don't own a dog, at least one, there is not necessarily anything wrong with you, but there may be something wrong with your life.” 
― Roger Caras

 

Det finns så mycket att uppleva med en hund. Vissa skaffar hund efter vad dem vill hitta på med hunden, medans andra skaffar hund av andra anledningar. Kanske har du just bestämt dig för att hitta en rolig aktivitet för dig och din hund? Hur det än är kanske du får något nytt tips nu.

Många som vill ha roligt med sina hundar går på kurs hos brukshundklubben. En del vill bara ha en rolig stund och provar många olika kurser. Andra planerar redan innan valpköpet vilka kurser dem ska gå och hur dem ska lägga upp träningen för att kunna tävla så snart som möjligt.

Om man inte är så där insatt i vad man själv och hunden passar för så rekomenderar jag att kolla upp en aktiveringskurs. Jag gick en aktiveringskurs med Vanessa när hon precis flyttat hem till oss som 6åring. På så sätt fick jag massor av kvalitetstid och lärde känna henne på ett helt annat sätt. På kursen provade vi rallylydnad, lydnad, agility och spår. Jag fastnade direkt för agility och spår vilket Vanessa var en riktig stjärna på.

Man känner en helt annan gemenskap när man uppnår något med hunden. Jag kände en slags glädje och stolthet när Vanessa följde spåret som om hon inte gjort något annat eller när hon utan vidare seglade över agility hindren snabbare än alla andra. Jag och Vanessa hade väldigt roligt på kursen och gemenskapen, inte bara mellan oss, utan även med de andra deltagarna och deras hundar var uppfriskande. Under hösten gick vi sen en agility nybörjarkurs vilket var minst lika roligt. Tyvärr hade Vanessa vissa problem att se i mörkret eftersom hon är nästan blind på sitt ena öga och när kursen var slut opererades hon för en juvertumör. Idag är träningen för hennes del lagd på is. Inte för att Vanessa skulle ha något emot fler kurser! Hennes svans går som en propeller när vi leker "leta godis" eller hoppa hinder i trädgården. 

Förutom alla dessa kurser så finns det en hel del roligt man kan träna själv med hunden hemma. Wilmer och jag har tränat en hel del trix. Trix kan man senare bygga ihop till dansnummer och börja träna Freestyle. Det finns egentligen inget stopp för vad man kan lära hunden, bara använd fantasin. Det är praktiskt att lära hunden att plocka upp saker du tappat, att gå och hämta vissa saker, bära saker osv. Men det är kanske roligare att lära den sick-sack, åttan eller att gå på bakbenen. För att träna in trix är det bra att använda en klicker.

Hoppas du har fått en del tips på vad du och din hund kan hitta på. Andra aktiviteter jag inte nämnt är:

* Vardagsaktivering

* Valp och unghunds kurs

* Jaga med din hund

* Släde och vagn

* Prov och tävlingar

* Hundutställning

* Leta kantareller

* Lure Coursing

2 mar 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)