Bra övningar

 

“If your dog thinks you're the greatest person in the world, don't seek a second opinion.” 
― Jim Fiebig

 

Det finns en del övningar som är bra att göra för att förebygga problem. Några av dem är:

Mat övning


Varför?: För att man inte vill ha en mataggressiv hund som nafsar, morrar, och hugger efter barn, vuxna och andra djur när dem ska vakta "sin" mat. Men också för att det ger en god struktur i vardagen.

Hur?: En övning jag har gjort med Wilmer sedan han var liten är att han inte får äta förrän jag säger varsågod. I början hindrade jag honom bara från att nå fram till skålen genom att ställa mig framför honom. Han gav till slut upp att försöka nå fram till skålen och tittade frågande upp på mig som snabbt belönade honom med ett Varsågod samtidigt som jag ger honom skålen. Han lärde sig snabbt att man inte får äta maten förrän matte sagt varsågod. Nu kan jag gå ut ur rummet och han följer efter mig i väntan på ett varsågod. Det är genom mig maten kommer. 

Ibland kan man också handmata hunden från skålen så att den inser att du inte vill "ta" maten utan dina händer är possitiva. Man ska kunna ta en hunds mat utan att få fingrarna avbitna... Jag har ibland handmatat  Wilmer med hans kvällsmat i samband med att jag klickade in honom (se klicker träning*)

 

Dörrövning

 

Varför?: Därför att man inte vill ha en "rymmar hund" som smiter så fort någon öppnar dörren. Dörren, öppen eller stängd, ska vara en tydlig gräns som hunden inte får gå över utan att ha frågat matte/husse först. Även denna övningen ger en bra struktur i vardagen.

Hur?: Precis som med matskålen så hindrade jag Wilmer i början från att gå ut utan att fråga mig först. När hunden tittar dig i ögonen så belöna den med ett varsågod och gå ut. Det är bra att låta hunden vänta olika länge innan du säger varsågod.

 

Kontaktövning

Varför?: En god kontakt mellan hund och förare (matte/husse) underlättar betydligt vad du än planerar göra med hunden. Båda föregående övningar är kontaktövningar då du kräver hundens kontakt för att den ska få belöningen. Belöningen i de föregående övningarna var att få äta maten och gå ut

Hur?: Sätt dig framför hunden. I var hand har du några godisbitar. Visa hunden händerna med godisbitarna i så att den blir intresserad. Håll ut armarna på var sida om dig. När hunden tittar på dig säger du "Bra" (eller vad du vill) och ger hunden en bit av godiset från den hand hunden inte tittade på sist. Håll på tills du inte har några bitar kvar i händerna. Denna övning är bra att göra med jämna mellanrum i hela hundens liv.

Tips! Nyckeln till att lyckas med dessa övningar är konsekvens! Du och alla andra som har med hunden att göra måste hålla på reglerna till 100% och göra dem till en obrytbar vardag. Annars fungerar det inte och hunden blir bara förvirrad och olycklig för att matte/husse är arg på den. För hur ska hunden veta att den får lov att kasta sig ut före genom dörren när den är med matte men inte med husse?

 

Vad är klicker träning? 

21 jan 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)